avatar

AB Academy

  • May 27, 2022
1 year ago|

Ce va schimba NMC la examenele de limba engleza?

Din luna iunie, The Nursing and Midwifery Council (NMC) deschide seria consultarilor publice asupra ๐ฌ๐ญ๐š๐ง๐๐š๐ซ๐๐ž๐ฅ๐จ๐ซ ๐๐ž ๐ฅ๐ข๐ฆ๐›๐š ๐ž๐ง๐ ๐ฅ๐ž๐ณ๐š necesare pentru inscrierea in registru. In ultimul an de zile, peste 23.000 de asistenti medicali si moase s-au inregistrat la NMC dupa ce au obtinut cel putin 7 la IELTS Academic sau B la OET, cu cel putin 6.5 sau C+ la sectiunea de Writing. Pentru asistentii formati in afara Uniunii Europene, la acestea se adauga si examenele de competente medicale ToC.
 
๐‚๐ž ๐ฏ๐š ๐š๐๐ฎ๐œ๐ž ๐œ๐จ๐ง๐ฌ๐ฎ๐ฅ๐ญ๐š๐ซ๐ž๐š ๐ฉ๐ฎ๐›๐ฅ๐ข๐œ๐š?
Consultarea publica are ca obiective doua directii principale:
1. Testul de limba propriu-zis
2. Rutele alternative pentru acceptarea dovezilor de limba engleza precum referinte de la angajator, dovezi de practica medicala in UK sau studii postuniversitare cu predare si evaluare in limba engleza.
 
๐‚๐ž ๐ข๐ข ๐š๐ฌ๐ญ๐ž๐š๐ฉ๐ญ๐š ๐ฉ๐ž ๐š๐ฌ๐ข๐ฌ๐ญ๐ž๐ง๐ญ๐ข๐ข ๐ฆ๐ž๐๐ข๐œ๐š๐ฅ๐ข ๐ซ๐จ๐ฆ๐š๐ง๐ข?
• Ca se va scoate testul de limba engleza este foarte putin probabil. Daca NMC va accepta ca asistentii medicali sa aduca dovada obtinerii de 6.5 sau C+ intr-o alta arie decat cea de Writing, precum procedeaza in momentul actual Irlanda, deja o putem considera o reusita pentru ca exista cazuri in care, la Reading, de exemplu, se obtin rezultate mai slabe chiar decat la mult-temutul Writing.
• Alta linie pe care se incearca flexibilizarea NMC este marirea perioadei de timp in care clubbing-ul se poate face. Clubbing-ul reprezinta combinarea rezultatelor obtinute in 6 luni, niciunul mai mic de 6.5 sau C+, pentru a obtine o medie de 7 sau de B overall.
• In ceea ce priveste punctul 2 de discutie, si anume acceptarea altor dovezi, probabil ca acestea vor fi cumulative si nu de sine statatoare. Exista un interes major al tarilor care au limba engleza ca limba a doua si in care studiile medicale se fac in limba engleza, ca acestea sa poata fi recunoscute fara alte examene in UK. Date fiind temerile NMC legate de malpraxis, cu siguranta ca aceste conditii nu vor fi acceptate ca atare, ci doar cumulativ asa cum s-a mai intamplat si inainte de 2018 cand un deficit de 0.5 la probele de examen putea fi acoperit in anumite cazuri de o scrisoare a angajatorului pentru a certifica nivelul de limba al candidatului care lucra la ei de ceva timp.
• Ce inseamna asta pentru asistentii romani? Probabil ca nu mare lucru sau nu la inaltimea asteptarilor celor care si-ar dori sa nu mai fie testati pentru a putea lucra in UK. NMC va pastra evaluarea lingvistica si ne va lamuri in urmatoarea perioada de timp daca recunoasterea semiautomata valabila pana in 2023 pentru asistentii medicali romani care au facut scoala dupa 2007 va mai fi valabila de la anul sau nu. In cazul in care se va decide ca programele europene de Nursing nu mai corespund directiei luate de cele din Marea Britanie, urmatorul pas va fi introducerea de teste de competenta medicala si pentru romani.
 
๐’๐Ÿ๐š๐ญ๐ฎ๐ฅ ๐ฆ๐ž๐ฎ?
Cele doua luni de consultari publice reprezinta un timp pretios la finalul caruia s-ar putea ca pentru romani sa nu existe nicio diferenta semnificativa in ceea ce priveste scorurile la examenle IELTS sau OET sau celelalte conditii cumulative pentru inregistrarea in NMC. Avand in vedere ca timpul acesta nu se va mai intoarce si 2023 ar putea sa ne mai adauge examene suplimentare, poate ca este un moment bun sa va stabiliti prioritatile si sa incepeti procesul de inregistrare odata cu inceperea sau adancirea studiului pentru examenele lingvistice necesare acestuia. Exista inca sansa de a va inregistra fara mari eforturi in Nursing and Midwifery Council si de a va incepe cariera de asistent medical in UK cu mult mai putina bataie de cap decat au in acest moment asistentii medicali din afara Europei.
 
๐Œ๐ฎ๐ฅ๐ญ ๐ฌ๐ฎ๐œ๐œ๐ž๐ฌ!
Share us