
AB Academy
- Mar 18, 2025
O veste cu adevărat bună, pe care am aflat-o pentru voi în cadrul Conferinței despre endometrioză desfășurată la București pe data de 17 martie, a fost faptul că a apărut o metodă de diagnosticare a bolii prin intermediul unui test de salivă!
O metodă care pare a se afla la ani-lumină distanță de momentul diagnosticării mele, de exemplu, în 2016, când am așteptat o întreagă lună să fie gata biopsia din intervenția chirurgicală. Și tot la ani-lumină distanță de metodele invazive încă folosite în multe centre, precum diagnosticarea prin laparotomie exploratorie, deschiderea chirurgicală a peretelui abdominal.
În plus, dragi doamne și domnișoare, chiar dacă nu aveți încă acces la testul de salivă, brevetat în Franța și care se găsește și în România, există acum medici specializați care nu au nevoie decât de examinarea ecografică transvaginală pentru a identifica și diagnostica endometrioza! RMN-ul, cu sau fără protocol de endometrioză, vine, de cele mai multe ori, doar în completarea acestei investigații simple.
Pentru persoanele care nu știu încă ce înseamnă endometrioza, simptomele ei cuprind dureri severe în timpul ciclului menstrual și al ovulației, câteodată permanentizându-se și afectând îngrozitor viețile pacientelor. Ele pot avea dureri intense și în timpul actului sexual, sânge în urină, infertilitate. Lista de simptome este foarte lungă, iar endometrioza poate afecta toate sistemele și organele, pornind de la ovare și ajungând până la creier, ochi sau mucoasa nazală.
Indiferent unde sunt localizate, leziunile de endometrioză se comportă, în timpul ciclului menstrual, precum un uter. Sângerează, se cicatrizează, dezabilitează.
Chiar dacă o cauză exactă a endometriozei nu se cunoaște încă, părând a fi cumulul unor factori hormonali, genetici și de mediu, sute de milioane de femei afectate în întreaga lume așteaptă în tăcere rezultatele cercetărilor privind etiologia bolii, care ar permite dezvoltarea altor tratamente în afara celor chirurgicale și hormonale, singurele disponibile în acest moment pentru ele.
Veștile bune sunt tot mai multe, iar cercetările continuă! Diagnosticul devine mai rapid, metodele mai puțin invazive, iar soluțiile mai aproape. Există speranță🤗!