avatar

AB Academy

  • Jan 09, 2023
1 year ago|

Asistentii medicali din Spania, pacaliti cu programul de revalorizare

Esti asistent medical si ti-ai terminat studiile inainte de intrarea Romaniei in UE? Probabil ca n-ai putut sa lucrezi in Spania decat ca infirmier. Cum stiu asta? Pentru ca programa studiata de tine in scoala postliceala nu corespunde cadrului european.

In aceasta situatie sunt mii de asistenti romani, alungati de sistemul nostru medical, corupt si saracit. Spania i-a primit cu bratele deschise, dar si-a protejat foarte bine pacientii. Ce inseamna asta? Asistentii romani, indiferent de experienta pe care au avut-o in tara, au putut sa faca doar munca de infirmier, oricat de mult si-ar fi dorit sa se intoarca la profesia de baza.

Dupa cativa ani de incertitudine, in 2015, OAMMR i-a informat pe asistentii medicali romani plecati in strainatate ca pot plati niste cursuri de revalorizare care sa le permita actulizarea orelor de practica si de teorie din scoala, astfel incat acestea sa se ridice la nivelul cerut de Uniunea Europeana, respectiv, de Spania. Trei luni de curs au costat in jur de 1000 de euro. Cateva mii de asistenti s-au intors din pribegie, completandu-si studiile in centre din Craiova, Iasi, Zalau si Bacau si facand practica la spitalele locale.

Odata terminate aceste cursuri, desfasurate intre 2015 si 2020, asistentii medicali ar fi trebuit sa primeasca un certificat de conformitate cu ajutorul caruia Spania le putea recunoaste, in sfarsit, studiile si echivala diplomele.

Lucurile s-au blocat, insa, aici. In ciuda promisiunilor facute de OAMMR, ca aceste cursuri vor aduce cu sine recunoasterea si integrarea romanilor in sistemul medical, astazi, 9 ianuarie 2023, niciun certificat de conformitate nu le-a fost emis, iar Ministerul Educatiei si Ministerul Sanatatii ii trimit, intr-un joc institutional deloc nou, de la unii la altii.

Motivul este o directiva care trebuie modificata de Comisia Europeana, prin care asistentii nostri ar intra in randul profesionistilor din Comunitate.

In ciuda esecului, in luna mai 2020, filialele OAMMR publicau articole prin care se bateau cu pumnul in piept ca absolventii programului special de revalorizare sunt recunoscuti AUTOMAT in Europa.

Intr-o lume normala, neguvernata de OAMMR-istan, autoritatile s-ar fi asigurat intai ca respectivele cursuri de revalorizare pot fi, intr-adevar, folosite de catre asistentii care le-au platit, uneori cu eforturi supraomenesti. Intr-o lume normala ar conta ca oamenii acestia fac petitii peste petitii, la toate ministerele, de atatia amar de ani. Pacaliti de statul roman? Pentru cine mai este asta o noutate?

Sindicatul Euromedica ii va reprezenta pe asistentii medicali aflati in aceasta situatie, in toate tarile europene. Scrie-mi despre greutatile pe care le intampini ca sa profesezi in afara Romaniei. Impreuna suntem o putere!

Share us