avatar

AB Academy

  • May 20, 2024
2 months ago|

Atelierul de Prietenie Offline

Un studiu al Universitatii Harvard, intins de-a lungul a peste 85 de ani, defineste cheia catre o viata sanatoasa si fericita: relatiile pozitive cu familia si prietenii. Studiul intareste ceea ce neurostiinta si psihiatria stiau deja: prietenii buni si familia care te sustine actioneaza ca destresori, prezenta sau absenta lor definind calitatea vietilor noastre.
Am auzit de prea multe ori de la parintii elevilor mei: “Copilul meu nu poate face asa ceva, nu poate fi el vinovat”. (corigente,agresiune, absente, etc). “E numai din cauza lui X sau Y, cu care isi petrece timpul”.
Avem impresia (gresita) ca putem impune copiilor nostri sa respinga o prietenie(fie ea si toxica), dupa ce ea s-a legat. Ca putem sa decidem cum sau cand punem stop relatiilor pline de negativitate in care intra,uneori, copiii nostri.
Uitandu-ne in jur, vedem din ce in ce mai multi adulti singuri. Si din ce in ce mai multi copii si adolescenti la fel de singuri.
Cauzele sunt atat de multe si de complexe, incat o sa las loc unei dezbateri ulterioare pe acest subiect.
Cand am infiintat ONG-ul Teach for Change, o extensie a ceea ce facem la Andreea Berkhout Academy, primul nostru gand a fost sa adresam problemele copiilor cu tulburari din spectrul autist si ale celor cu afectiuni cronice de orice fel. Dar ne-am dat seama ca toti copiii nostri au nevoie de un spatiu de siguranta in care sa se dezvolte. Sa inteleaga mai bine valorile la care se raporteaza, ca sa poata sa le cultive si sa actioneze conform acestora. Sa aiba mereu alaturi de ei alti copii cu valori similare. Sa fie recunoscatori pentru ceea ce sunt si ce au si sa invete sa ajute pe cei care au nevoie, fie ei oameni sau animalute. Sa le pese. Sa fie aici si acum.
Actiunea noastra de astazi s-a numit Atelierul de Prietenie Offline. Am lasat telefoanele deoparte, ne-am intors la joaca fata in fata, am facut ceva prezentari si in engleza (asa, un pic, ca nu ne-am putut abtine chiar total), o domnisoara expert in cybersecurity ne-a vorbit despre cyberbullying. Am ras, ne-am intristat de cate cazuri de hartuire exista, ne-am speriat ca se poate ajunge atat de departe cu partea intunecata a internetului, am definit solutii ca sa ne protejam. Si ne-am suparat un pic pentru ca se facuse timpul sa vina parintii dupa cei mici si nu am mai apucat sa facem Bratarile Prieteniei (dar ghiciti cu ce incepem Atelierul data viitoare🤗).
Dragi parinti, copiii nostri ar trebui sa invete ca prietenia buna se cauta, se invata, se pastreaza , se creste. Nu este un lucru usor, dar reprezinta, probabil, una dintre cele mai bune investitii pe care micutii nostri le pot face pentru viata si viitorul lor. Daca sunteti din Bucuresti, mai avem locuri de prieteni buni la Atelierul de Prietenie by Andreea Berkhout Academy si Teach for Change.
Nu costa bani, costa doar bune intentii. Daca nu sunteti din capitala, va invitam in grupul nostru de FB, Andreea Berkhout Academy for Kids. Mai schimbam impresii si experiente acolo, ne mai dam sfaturi, ne mai sprijinim. Si invatam sa ne imprietenim🤗. Cu drag, Andreea, profesor si mama.
Share us