avatar

AB Academy

  • Nov 17, 2021
2 years ago|

Cine te apără dacă ești un copil bătut sau neglijat?

Poate că ești un băiețel de 9 ani cu un tată bețiv și o mama care muncește (și plânge) toată ziua. Sunteți amândoi la mâna ‘șefului’ familiei, care face scandal tot timpul, îți rupe des caietele, iar pe mami o lovește, cu motiv sau fără motiv. Aseară, ai încercat să îi despărți ca el să nu  o mai poată bate, dar te-ai trezit bombardat cu pumni și picioare și înjurat de tatăl tău pentru că ai îndrăznit să îi iei apărarea lui mami.

Ce poți face tu? Eșți doar un copilaș într-o lume de oameni mari pe care nu poți să îi înțelegi și care nu te pot înțelege. Astăzi nu ai avut voie să te duci la școală pentru că ai un semn mare, învinețit, pe obrazul stâng, acolo unde pumnul tatălui tău ți-a adus atâta durere trupească, dar, mai ales, sufletească. Dacă tu ești în poziția acestui copilaș, să știi că în România există niște oameni de încredere pe care poți să îi suni și cărora le poți povesti despre calvarul prin care treci. Eu am sunat astăzi pentru tine la două dintre echipele care te pot ajuta. Orice adult sau copil care te lovește, te atinge nepermis sau îți face rău în orice mod poate fi îndepărtat din viața ta cu ajutorul acestor oameni.

116111. Acesta e numărul gratuit la capătul căruia te așteaptă niște oameni de treabă cărora nu trebuie să le dai nici măcar numele, dacă nu vrei. Le poți spune ce se întâmplă și le poți cere ajutorul, dacă tu vrei. Cu o vorbă bună, cu o soluție sau cu un plan, ei sunt acolo pentru ține. Aceșți oameni mari fac parte din Asociația Telefonul Copilului și, dacă eșți în pericol imediat, pot să anunțe ei Protecția Copilului sau Poliția care să vină repede să te ajute. Nimeni nu va ști că i-ai sunat pentru că ei sunt obligați să nu îți divulge identitatea decât DACĂ VREI TU. Ține minte un lucru: numărul acesta nu poate fi apelat din Digi și, atunci, le poți scrie la mailul telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro. Poate te ajută și linkul către site-ul lor: http://www.telefonulcopilului.ro/. Și să mai știi că am așteptat la telefon cam un minut înainte ca o doamna drăguță să îmi răspundă.

Știi câte alte numere de telefon mai există ca tu să poți suna și să îți povestești necazurile? Foarte multe! Pentru a le găsi, trebuie să intri pe internet la http://andpdca.gov.ro/w/1586-2/ și să cauți județul sau sectorul în care te afli pentru că numărul de telefon este diferit în funcție de unde locuiești tu. Și oamenii de aici se ocupă de Telefonul Copilului și nici de la ei nu va afla nimeni că ai sunat tu personal. De exemplu, eu am apelat la 0219852, care este Telefonul Copilului pentru sectorul 2 din București, și unde mi-a răspuns tot o doamnă la fel de drăguță ca și prima și gata să mă ajute.

O să razi, dar unii copii dau telefon la unul dintre Telefoanele Copilului doar pentru că nu au cu cine să discute acasă și se simt neliniștiți de vreo problemă cât de mică. Dacă ai nevoie de o persoană de încredere, apelează-i!

Sursa imagine: https://www.todaysparent.com/

Share us