avatar

AB Academy

  • Jan 04, 2023
1 year ago|

Guvernul britanic nu s-a decis daca recunoaste calificarile medicale europene

Profesiile medicale recunoscute semiautomat de catre guvernul britanic includ asistentii medicali (NMC), medicii(GMC), dentistii(GDC), farmacistii(GPhC), fizioterapeutii si celelalte specializari reglementate de HCPC.

Profesionistii din domeniu care sunt calificati in EEA si Elvetia beneficiaza de aceasta recunoastere semiautomata, care presupune ca li se vor cere doar examene de certificare lingvistica (majoritar IELTS/OET), nu si examenele suplimentare care sunt sustinute de categoria generala Overseas.

Aceste reguli se aplica si romanilor care s-au calificat in sfera medicala dupa 2007, respectiv intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

Reciprocitatea recunoasterii calificarilor inseamna ca, in timp ce europenii din domeniul medical sunt recunoscuti de UK, acelasi lucru se intampla si in UE, care recunoaste calificarile medicale ale cetatenilor britanici.

O decizie cu privire la continuitatea sau discontinuitatea acestor recunoasteri reciproce a fost propusa de guvernul britanic pentru data de 1 ianuarie 2023. Insa, in luna mai 2022, acelasi guvern a updatat informatia care spunea ca recunoasterile sunt valabile doar pana in ianuarie 2023, precizand ca recunoasterile vor fi reevaluate dupa aceasta data.

In momentul acesta, decizia apartine The Secretary of State for Health and Care, care reglementeaza toate profesiile medicale mentionate la inceputul articolului. Nici pe site-ul guvernului, nici pe vreunul din site-urile colegiilor medicale din UK nu exista nicio informatie oficiala cu privire la continuarea sau incetarea recunoasterii semiautomate a calificarilor medicale din spatiul EEA.

Vom reveni cu informatii atunci cand guvernul britanic va anunta un update cu privire la sistemul de recunoastere semiautomata.

Share us